Pages

31.10.08

berbunga riang? YES.

ohh well teammates sekalian, sudah tamat akhirnya :) sangat gembira. dah dah. korang boleh study dengan gembira dah now. didiey kau dah xperlu nervous dan x keruan :) and and father kau xperlu nk mengorat ramai jelitawan kerana dah xlepak dah ponn kat cafe untuk any diskusi. ohoho. dah xperlu spend masa lagii. yes no more. hahahaha. hoi hoi rakan-rakan, thanks for the good luck wishes. to all girlfriends : FhaniKakBudd ,ElleyMelly, FazKakTgh, KakakkuKakWae, NadiraAzizan, AnaGF. dan gf gf yang lain : fiza,syikin,zue,nik,pah,raihan,nab dan semua-semua lah yang bangun awal and dtg support kitorang :) i'm grateful for having u guys aroundd :) oh yeah tidak dilupa juga kepada kawan,din dan rakan taulan yang datang di awal pagi utk cuba memenuhkan dewan. haha. elok lah tuh ramai xdatang,boleh buat suka hati. tapi kan tiba-tiba masa father tgh debate, didiey and i terkesan ade this sumone baru masuk hall. ok. berbunga riang sebentar. hehe.
cik ya :)
haha. biarlah orang kata kau xreti main kompang or ape2 ponn. i still nk berbunga riang. huhu. today = hari bunga riangg :))
kak tgh kakbudd dan mana-mana orang perseorangan jangan cuba nk tumpang sekaki ngan adek tgh okie. :)
cikta yang aku dah meluat tuh, see now aku dah boleh scan ade lagi manusia better than kauu. haha. *walaupun kau xbuat salah ke ape ke,kalau aku nk meluat sukati aku lah kann*
ohh to conclude it all, di hari jumaat yang indah, selesai sudah satu burden kecil duniawi, banyak lagi yang menantii. lepas nih mls nk layan 'papa' dahh. ummi and abah came for a while to give some money for next week and reminded me not to involve in any activities under 'papa'. yes no more. ok! set. :) sangat gembira ada ibubapa yang memahami anakanda. they can read my mind :)
to aslm : tq sekali lagi kerana banyak membantu dan memberikan sokongan moral dan xgelak walaupun kadangkala soalan yang aku tanya tuh agak lame for orang2 yang pernah join debate. ohh tq so much. i was too tired to answer your phonecall tadi. nnt call semula ok bcs clcm saya blom topup.hee. u called again but then i was away ohh di bilik kakbudd. but saya dah topup akhirnya and sudah call anda dah ponn. fair kann? :))
ohh anyway, cikya tuh bukan sape ponn. aku still x add him in my crush list coz aku buat perjanjian dgn diri untuk not to add and to have a crush on sape2 dah. can we say aku just looking around dan memerhati? ohh yes. itulah sebenarnya. :)

glad glad.

thanks a lot for spending some time to check my debate approach Aslm [he is one of my closest guyfriends, an educated fella, a well-known debater during our schooling years. and and woi woi not to forget i adore his thinking skills, glad we met-ppm 05 :) ]. seriously u're one of a kind. and i thank Allah for having a friend like you. i owe u a lot man. and yeah thank you for calling me straight away from the strawberry land. hehe. u know kan aku sentiasa mls nk topup. :) may this friendship lasts forever. anddd thank you the good luck wish, it means a lot.
gila.gila.gila
tak elok lahh sebut perkataan sebegini
rupaa. thank youu lah rakan-rakan
sekeliling for reminding me.
:)
lepas nih suma orang ckp perkara
yang baik baik sahaja.
walaupunn ckp dengan xsengaja,tp we shud buang this kind of attitude yang suka ckp perkataan yang xbaik dan x menyenangkan org sekeliling. apa yang kita sebut mencerminkan akhlak dan peribadi diri. ayuh mari sama-sama kita berubah ke arah yang lebih baikk.
ohh anyway tomorrow is the day- the last day of db8 career yang sememangnya nk saya pencen beberapa dekad yang lalu tetapi terpaksa menyambung atas sebab menghormati 'papa'. haishh. ayuh teammates sekalian.mari berusaha. lepas tuh kita pulun study sampai muakk. :)

30.10.08

.i.m.y.
why is it so?
i'll let my heart decides the best.
haish.
and and and
why kau masih ade space persendirian
aka port lepak inside me yeah??
i know i shud stop thiss. ohh yes i knoww.
fine fine saya cuba.

29.10.08

ohh bliss :)

kegembiraan berganda for these past few weeks
1. puasa 6 hari di bulan Syawal yang mulia berjaya : sudah berhari raya ohh :)
2. buka puasa dates di velo. berbelanja besar x ingat duniaa. :)
3. selaku kanak2 yang tinggal di bbb terchenta yang ketandusan tanah barangkali untuk membuka pusat bowling : bermain di indah parade ohh yang usang sebanyak 2 kali merupakan kegembiraan yang amat :)
4. dapat phonecalls from people yang sangat dirinduii. (skemm,kau je yang jarang call akuu :[ )
5. lunch kadangkala bukan lagi di cafe kesayangan (muakk). tapi sekarang di velo. ohh sangat ikut kerajinan. hehe. dan kemudahan kenderaan (thnx anakk.)
6. sudah lepas oral examination yang sangatlah short noticed. ape kate laen kali xpayah btauu langsung. ok.
7. perkongsian cerita-cerita sedih/gembira sekaligus mengurangkan kegusaran bersama teman-teman sejantina :)) ohh girlfriends i owe u guys :)
8. sudah tamat kontrak yang membencikan : menjadi bahan tangkap muat 'papa' mewakili this beloved ohh ipt ke pahang. (eyy papa, i'm so sick of you. stop gebang lebih. kau bercakap besar kau ingat kami2 xtahu realiti dunia hari ini kah? enuf sed. )
9. knowing that ummi (finally) got the title 'Dr.' for her PhD :) we're proud of you ok ummi. (yes yes we know u want something, a watch perhaps? ok. we'll think of it first. hehe)
10. gembira to know that kak naili has married to this guy named Najib. Abang Najib and Kak Naili hanya kenal di Soton xsampai berapa lama (i'm not so sure)and terus kahwin which made me think deeply. it proves how unique Allah's ways to satukan dua hati. hubungan yang sah menghalalkan semua perkara. fate has its plans. Allah knows best.
exam's coming anyway. yes dollie ohh skemm and linda, same dgn anda2 juga. all the best peeps.

26.10.08

exam ohh exam. umm..

huhuhu. exam mahu datang lagi. setiap sem akan tibaa tanpa jemuuu :( haihh.
i'll try my very best insyaAllah. i know i'm not that clever but ohhh Allah will help those who help themselves. i do believe in that :)
i'll play my part : study + study + ilmiah discussions with dearest girlfriends :)
may we always be blessed. huu.
ohh yeah,today puasa hari ke-5 : puasa sunat syawal yang muliaa :)
mengidam auntie anne's woi woi. huuu.
kejap lagi nak berbuka kat sup utara Ani :)
nasi 2 pinggan! beserta sup2 yang beraneka!
a big yeay!!!
:)
baru dapat tahu kak naili dah kahwin. huhu :) umur? 21tahun. sangat muda. :) congratulations to you kak naili and to the hubby as well :) :) semoga berbahagia.

happy 18th birthday Aslam :)




happy 18th birthday dear friend :) we've been friends since 2005. nice for having you around weyh. i wish you all the best in life.
ASLAM ABD JALIL :)
SMS-ed him tepat 12am(agak tepat la kot), he replied kata he actually forgot that today's his biggg dayyy. omg weyhh. boleh pulakk lupa. huu.
ape2 hal, selamat hari jadi okiedokie :)

24.10.08

kadangkala alpa menerpa.

10 Wasiat Imam Hassan Al-Banna

1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.

ohh bila difikirkan,benda ni lah selalu dipandang enteng. banyak dugaan especially when it comes to sedang tgk korean dramas, movies(menerusi lappyku si sirapp),mendengar lagu2 best yang baru didownload dan sebagainya. lepas jwb azan and baca doa lepas azan terus sambung pekerjaan yang dirasakan gumbira utk disambung. umm.


2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

perlu dipertingkatkan lagi ye ezzati. :) insyaAllah.


3. Berusahalah untuk bertutur dalam bahasa Arab Fushah kerana bahasa Arab yang betul itu adalah syiar Islam.

mungkin maksud sebelah ayat-ayat Al-Ma'thurat dan tafsir Al-Quran dapat membantu sedikit-sebanyak pemahaman dalam pertuturan bahasa Arab.


4. Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.

that's the reason why i prefer a discussion in settling things. i always have the girlfriends yang sangat dipercayai ( as for now,saya terpaksa memilih kerana bimbang penyebaran maklumat dilakukan kepada individu-individu yang salah ). pertengkaran is the last resort. as far as i know,saya belum lagi mencapai tahap bertengkar. hanya rasa ingin tampar-menampar sahaja yang pernah timbul tp sangat glad for having kakaks around to remind me, always :)



5. Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

i shud give extra focus on this. jokers are all around lah masalahnya :) hehe. nope,that's not an excuse. ok. i'll try.


6. Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam setiap perkara.

bergurau senda sesama rakan sebaya kadangkala mencapai tahap sengal yang nyata. yeah, i shud cuba utk kurangkan ckp so that x bnyk gurauan yang keluarrr dari fikiran dan mulutt.


7. Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

ohh no more loudspeaker yeahh after this. i'll try to jaga hati org. ummi is always right. diam lebih baikk. come on zadd, 18 tahun dah bercakap kuat dan kdgkala xsedar ade org terluka ataupun x,jadi the best solution is Diam :)


8. Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan apa- apa yang memberi kebajikan.

mengumpat dan diskusi penyelesaian masalah adalah sangat berbeza. tp perempuan susah nk lari dari sesi mengumpat nih. girlfriends sekalian, ayuh berubah :)



9. Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslim yang ditemui kerana asas gerakan dakwah ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.

i can tegur sapa sesiapa sahaja and senyum to anyone. but here i find it not nice to tegur all people coz sumtymes people tersalah anggap pula. hey people dun judge book by its cover.


10. Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kita, oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

yes that's right. ayuh bersama saling remind each other :)

i find this wasiat bnyk faedahnya dan sometimes kita lupa. tingkatkan ilmu hari demi hari, bukan sahaja dari segi kecemerlangan akademik, pemantapan pemahaman juga sama penting :)

p/s : happy hols :)

23.10.08

how i define KEGEMBIRAAN :)

1. berpuasa bersama rakan, memeriahkan puasa sunat Syawal :) [alhamdulillah ramai yang dah Raya : kakbudd kakwae anepsiketua zue. peringkat pertengahan : kawan didiey saya elley dan lain2 :)]
2. berbuka puasa MEGA di velo terchenta-2 days in a row. hujan badai diredah :)
the best part is that our buka puasa ni nampak mcm mini gathering. riuh rendah gelak tawa :))
first day : nik paje didieysengal kakwae kakbudd dira saya
second day : nik paje didiey kawan anep zue pahh saya kakwae kakbudd
notice nama berulang? hehe. yeah-pemakan2 yang setiaa :)
3. supper with kakaks [kakbudd and kakwae]
makan dan bercerita pengalaman boarding school.weee :)
4. bual malam with dearest elley and tong si batchmate :)
5.phonecalls from linda si darling, abah ohh hero,ummi si ratu hati dan adahku syg hampir setiap hari juga membuatkan hari2 lebih ceriaaaa :)
these perkara : i define them as kegembiraan :)

congratulations Ummi Si Ratu Hati :)

now we can proudly call you :
DR HAJAH FAZILAH BT IDRIS
:)

22.10.08

all the best darling - linda :)

linda ohh linda. she called me dgn suara yang mcm nk nanges nye cerita pasal MUET. i thot her speaking session dah berakhir sebab tu lah she agk frust rupanya belum pon lagi. haha si gf yang sengal. kau buat aku worry gila ok. you'll do great lah syg. i'm here, sentiasa. i'm just a phone call away. :) hehe.

glad our path crossed darling :)
sayang alwaysssss.
:)

skemm dollie ohh fatin zahida sayangkuuu :)


dol. we need to bjumpa. i miss you like crazy.

a computer call from canada :)

my guy friend named sap @ adek called me and yes we shared stories.
it's good to know that u're still have a trusted guyfriend :)

beliau gembira nampknya di canada. selamat maju jaya weyy :)

woii u can be extra sengalll kann.haha.
dah la kacau waktu tido aku. gila punya rakan.

naseb baek dah lama kenal kalau x,aku dah campak kau dalam gaung. haha

so it's you I once adored :)

so here i'm standing all alone ,
independently on my own
looking down, staring at my toes
what's up my head nobody knows
i'm still hurt but that's okay ,
i was stupid , what can i say?
they seem to screw up everytime
when it's all over , it rewinds
it never seems to come out right, come out right
so we'll just walk away and i guess that's alright
and i'm always left confused but i don't mind
now dont you worry i'll be fine
you're so convincing so i see , it's in the
way you look at me
your smile just somehow hypnotizes - to
simply see truth in your eyes
so it's you i once adored , i'm not a little girl no more
cause i am used to these kinda games , they come and go again and again
it never seems to turn out right , turn out right
so we'll just end it here and i guess that's alright
and now i'm all alone but i don't mind
oh la la :)
zaman having koleksi crushes telah berakhir. this answers what is my resolution in this new phase of life. :) ohh laguu nie lagu kegilaan for these past few days. i dun knoe why but i find the lyrics menusuk kalbu weyhh :))

mohamad muhsin bin mohamad saadon :)

i miss him. ohh he's my only big brother in this whole wide world.

i need your advices lah abg. i wish u're here to be my guardian angle just like mase sekolah rendah dahulu.

i miss being with you. but i know through out the journey of our life, we need to be independent.

ohh i miss your company. :)

ohh rasa nk gelak if teringat zaman masa sekolah alam shah memanggil anda untuk masuk ke asrama. i was crying senyap2,ya lah,if kuat2 segan pulaaa. i miss you weyh during that period of time-semasa anda tiada di rumah.

and kau shud tahu this : aku potong sngt bnyak gambar kita berdua utk hilangkan rinduu aku. i am a sweet sister kann. haha. lagi ponn,mase tuh aku hilang rakan naik bas iaitu kau. hehe.

see, i can adapt well at home eventho xde kakak sebab u're one cool brother! :) aku sangat glad sebab kau xpnah ponn mengata aku adek yang xpandai masak and all sepertimana abang2 lain buat kat adek mereka. :)

i'm glad for having a brother like you. hehe. a very protective brother.

hey hey your advices dua hari lepas masih disave. :))

abg,good luck exam. no matter how buruk you behave or bnyk perkara luar jangkaan yang kau pnah buat : we're still siblings :) i'll still support you and i'll always pray for you.

may we always be blessed.

puasa and kegemukan melandaaa :)

nak tat nenas lahh. yang ummi beli tuhh. mahu pulang now lahh abah. boleh datang ambil atie x? please :))

ok di kala puasa sunat syawal dan qada' ramadhan,macam2 benda kempunann. haha. agk kelakar.

sangat bangga as i managed to puasa.dah 3 hari dah. kakwae and kakbudd dah abes. mereka start awal.

saya didiey kawan elley masih peringkat awal puasa. hehhh.

xpe,asalkan puasa. :) sempena syawal yang mulia, why dun we grab the chance of puasa enam kan? hehehe.

misi nk simpan duit sebab nk sony E punya phone dan cybershot terbaru masih xkesampaiann.
i used my money+ummiabah's untuk makan semata dan ada lah sket2 untuk photostat dan untuk lain2 hal. walaupun guna untuk perkara sket2 je, i still xdapat membuat pengumpulan duitt. huuu. see, i spent sangat banyak on food kot.. ohh and teh o ais :)) hehe.

i'm sure abah and ummi xkan marah tp still... they dun want me to be extra gemuk but what to do, i love to eat. i can eat a lot. haha.

ummi selalu nasihat jgn makan banyak nnt gemokk susah nk kembali normal. tp nk buat macamana,now dah gemukk and i can only kawal supaya x obese sangat je. hehe

i somehow pelik camne adah and abang sangat boleh kurus. mkn bnyk berganda serupa je. (wanieyy adekku sayang,kau ponn gemukk so we better fikirkan cara untul slim seperti abang and adah. hehe.)



ohh skemm si bestie msged and told me about her hectic schedule. pity u darl. no worries, my prayers will always be with youu. you will definitely be a very dedicated architect soon, i can assure that. may Allah ease you darling. we need to berjumpa. lots of stories need to be shared :)) i miss your company lahh dollie.

21.10.08

hoi hoi STRANGER!

hey u stranger. dun u dare to repeat the SAME LAME OLD MISTAKES weyh! tiada undangan dan pelawaan ponn saya beri. mengapa datang?

17.10.08

girlfriends ohh :)

here in ip teknik, i do have these girlfriends yang saya trust seluruhh jiwa. they are my kakaks, my advisors and my lifesavers. i'm so glad for having kamu2 around, seriously.

1 1/2 years and still counting dear girlfriends :)

noor syamimi ibrahim

mimie.elley.elleymelly[goes slow] :)

ohh beliau deskie sem 1, rakan sekerja tetap sepanjang zaman dan juga penawar duka.

eyy.thanks for being around.ohh tidak dilupa elley lah saya punya rakan shopping baju yang tetap. yes besides tong. kita xmuat toms girl tp blue toms, muat! :) tempat pengaduan tanpa batasan. elley has this one talent that can teka issues yang i nk share with her. huu. that shows sangat sekepala. :)


nurul shafawati ghazali
kakwae.chapa.kakakku :)
beliau umpama kakak sulung yang sangat cool sporting dan sangat 'kak long'.

shud i mention that i'm glad for having you around dear sister? cz the answer will definitely be yes. u're always there and the nasihats selama ini ohh precious. pembelian kasut di kedai beliau umpama pekedai, ketika mkn di velo dan mknn lambat dtg,she pegi to the pekedai and ask, kat hukm she marah2 the doctor for making elley tunggu 4 jam nk check kesihatan. ohh u can see how 'kaklong' she is. semoga berbahagia dengan si dia ohh bro. weee.. on top of all, thank youu for being a caring sister. :)


wan nadira wan asri
dira.digha :)

antara girlfriends tertua, haha tp paling kecill sizenya.kadangkala mempunyai citarasa yang sama yes this answers why we pnah minat the same guy suatu masa dahulu.haha.sangat merepekk. thank God segalanya telah tamat. semoga berbahagia bersama ohh abg angkat. :)
thank you for everything yeah.



nur farhani mohamed rafed
fhani.kakbudi.kakbudd :)

girlfriend yang budiman.oustanding.outspoken.menanges pon kuat.haha.tp she's so lahh berani menyuarakan pendapat and this answers why she suka buat certain 'aksi' yang kak tgh and i akan jerit dan gelak kuat if beliau melakukannya.
kakbudd.we've been in this one same lame situation berkenaan guys kan and i'm glad u're around to remind me that there are lotsa guys yang wayyyy better than him.huu,thanks for the handmade card semasa saya jiwa kacau dahulu kala.






fazliana mansor
faz.fazliana.kaktengah :)

ohh she's my kak tgh yang sngt lah suka berlakon. she loves to sing and berlakon x kira tempat which made we segan sometimes but no matter what happens,anda penceria ok kak tgh. :) your sms-es were just so sweet and i feel like i'm having a real sister you know.yes that kind of feeling.huhu.
i can share lots of stories [any types of stories] tanpa segan and i dun have to worry coz i know she keeps everything. :)





nur hasanah hamzah
ana.senah.na.gf.girlfriend :)

u're one of kind.although u're older than me, u can understand me well. we're not this close dahulu kala but now,gf sangat glad for having the opportunity to know you well. :)
your life is just so nice for you.you manage things according to what you want.lucky huh?.can i just say i'll regret if i dun grab the opportunity to be a friend of yours gf? ohh u have your own thots and i'd love to share them. :)


these girlfriends of mine menjalankan their tugas whole-heartedly in this friendship. saya bertuah for having mereka.tanpa rasa ragu. :) i hope i can be their best gf too ;))
thank you Allah for giving me these girls.

:)










7.10.08

is that the right thing to do?ohh yes.

i want to change.ohh yes i shud.growing old each day made me realize how important perihal aurat to women.



people keep forgetting how important to tutup aurat,jaga pakaian,jaga aurat and all.so do i.what kind of muslim lahh saya.sometimes i try to find the new me and it still on progress.ohh i really have to change.



thanks to iluvislam.com for bringing up new issues each day.the best thing of all is that they manage to make the articles as creative as they can. they put them in stories,factual essay and other types of penceritaan.the discussions do help me to know others' point of views juga berkenaan perihal aurat dan kehidupan remaja.i'm grateful lah bcs boleh dapat bnyk perkara baru. i know quite a lot if nk compare dengan zaman dahulu kala.alhamdulillah.

umm, i pray so that Allah sentiasa bukakan hati untuk terus berada di jalan yang benar insyaAllah :)