Pages

30.12.09

Long Holidays ;)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

thank you for the long holidays, KPM. :) sepanjang cuti, aku selaku duta tak rasmi TV3, mmg enjoy habis tgk setiap rancangan. haha. ok u name it. kalau best, mmg sah2 aku tgk :)

#1 Tari Tirana
Ash tu boleh tak jgn nk smart sangat. haha. cute dan kacak, haha. ok, cerita ni best and aku mcm dah addicted nk tgk, sebab before Dec Maths punya paper hari tu, my girls and I tgk cerita ni kat bilik tv. cheh, tgk kejap while discussing lah konon. :) ok, tp lama-lama mcm best.

#2 Impian
haha. mmg bnyk free time sangat sbb boleh jugak nk tgk cerita yang setiap kali before habis, suruh sms apa yang nk jadi next weeknya. eh boleh pulak camtu. haha. tp layan je sebab best gila ada Kamal A and Encik Gigi Besi. ahaha! and and and Nik tu super cool and selamba. Wardina S cantik sangat, lovelyy. ok, kesimpulannya, worth watching lah jugak. ok, idea kewujudan watak Super Boxer pakai topeng tu gegaya mcm kelakar tp still, acceptable. haha!

#3 Suraya
cerita sambung-sambung aka berepisod pukul 10.30 malam. best la jugak. rasa mcm boleh layan sebab ada Remy I and Fizo O. not to mention, Zizie E pon ada so rasa mcm ok lah if nk buang 30 minutes tgk cerita ni. :) biasa la cerita rebut Laksamana Holdings lah, cerita cari pembunuh mak bapak berketurunan Tengku etc etc. typical Malay Drama tp still, boleh laa.

#4 Tasbih Cinta
cerita from seberang yang paling boleh dilayan abad ini. ;) cerita dongeng and bermacam2 cerita dialect pekat Indon yang lain, maaflah, tak dapat diterima. lagu tema cerita ni mmg super best okeh. a meaningful song. cerita biasalah lembap semacam tp, sambil2 layan, sambil lipat kain, kira ok lah. :)

#5 Cucu Betong
adik-beradik aku tak berapa setuju yang aku suka tgk cerita ni, tp nk buat mcm mana, alang2 dah tau Anak Betong punya cerita and well, sekarang tgh cuti, so apa lagi layankan saje. :) sambil2 iron baju depan tv pastu tgk Malika, Raqib and semua watak2 dlm cerita, dptlah mengisi masa petang.


#6 Cinta Balqis
ni sebab Ummi layan sangat cerita and selalu pesan suruh tgk, lama-lama melekat jugak depan tv nk tgk apa jadi dekat Balqis. ye lah, kalau Ummi tak tgk satu episod and tak faham the next episode, sape yang kena cerita sket2 kat Ummi? haha.

ok ni tak termasuk Wanita Hari Ini, Roda Impian Kieran & Fauziah, Ewah-Ewah, Cerekarama setiap Sabtu la apa semua. haha. :)

***

siaran-siaran seperti Oprah, The Nanny, Kelab Pop, Zack and Cody & pelbagai cerita from Disney Channel, Iron Chef, CSI, Chuck, Wipeout, MU Matches, TBLA sume tu tak perlu la dijelaskan, semestinya tgk :)

Awan Dania 2, Sehati Berdansa 3, Kamelia Katrina pon ditonton setiap minggu. haha!

ok, ni latest addiction, Reversal of Fate, KBS World. :)

Park Jin-woo boleh tak jgn nk smart sangat. haih. cuti dah nk abes, kat Bilik TV Blok Budi mana ada ada Ch 303! ;(

5 Days to go before pulang. wuhuuu.

Hari Jadi ; Zati Halley Beddie :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.



22nd Dec 2009 : happy birthday BeddieKenangaku.

-masa f1 orientation week 2002, nametag kau jatuh lepas tu aku kutip and bagi balik kat kau. haha! masa tu la first time kawan.

-rindu malam-malam tukar sim card and share the same handphone masa f4 kat Kenanga.

-masa zaman Bulletin yang balik dorm lambat gila sama-sama, kata beddie, sah2 lah berjuang bulletin sama-sama. hehe

-buat air Milo slash Ribena after jogging. bergurau senda malam-malam buta dengan kanak-kanak Kenanga. buat dalam jug Merah. rindu wooo

-glad dpt hantar kau kat airport masa tu. mmg rezeki sbb Mlat ada kat Msia that time. :) ye lah, for the fact that akan lama tak jumpa, wuhuu so cam ok sangat dapat hantar before kau berangkat tempoh hari. :))

-Doodle partner sementara, hehe. dan bnyk lagi. if recall one by one sampai malam esok pon tak sudah. he he.

selamat 20 tahun. :) Cik Zati Halwani, jom kawan sampai bila-bila, ok. sebab nama kau tu mmg part of me so yeah basically aku rindu kauuu, big time. ok fine takde kaitan tp yeah, rindu nk borak sama. you know eventho we're not in the same path of education, it's nice talking to u and share things that worth discussing, beddie :)

balik msia nnt jgn segan-silu roger. boleh la lepak mana2 borak sama-sama. take care kat Kolar sana. XOXO

29.12.09

Life Is Not A Game.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

ish ish ish. another 5 days at home. haish. i do miss my girls and classmates but at the same time, i don't want to start packing and balik Cheras this Sundayyy. oh nooo.

my December

#1 of licence and driving instructor yang garang.

for the fact that aku lambat sikit dari manusia-manusia lain untuk mengambil lesen memberikan kesan yg mendalam sbb i need to go through everything alone. yes, alone. haha. i mean all alone masa ceramah-ceramah tu. i thought i was alone at first tp sebenarnya tak lah sangat. it's so unexpected sbb jumpa my batchmate, Khai RBT2 masa ceramah 5 jam tu. she's the one yg temankan masa makan. hehe. and i met Kak Fatim's brother masa ceramah yang 6 jam tu so yeah, i got teman borak for both ceramah. :)

ok, masa driving class pulak. if i were to choose the instructor, i will definitely go for cikgu perempuan, but too bad takde driving instructor perempuan so yeah Encik XYZ lah yang mengajar. garang gila boleh tak. i mean my Abah bayar kot, so pls teach me well. dia perengus, pemarah, baran. ish. aku dh nk fed up halfway but lucky me i got Ells and KT. haha. segannya msg korang sebab nk mengadu. hehe. tq Zulaikha for the tips. oh ya, u too KT. :)

driving is not that difficult. it's just kena la diajar dengan sabar. ok, fine, perasaan cuak tu sah2 la menebal kan, tp boleh punyalah. akhirnya, at the end of jam ke-8, Encik XYZ terdiam sebab takde sebab nk merengus kat aku. cooooool. ok, JPJ test is on 19th Jan InsyaAllah. i'll do my very best then.

***

#2 passion towards sewing and mesin jahit rosak

ok, kecewa sbb tak tau nk hantar mesin jahit yang rosak tu kat mana. mesin jahit dah 20 tahun weyh. lepas tu after research, dapatlah tau ada kedai Singer kat Seksyen 1. tp malangnya terlupa nk call and tanya boleh ke nk hantar. ok, nmpknya, jahit menjahit ni kena berhenti sebentar setakat ni. will continue sewing and siapkan my 2nd bag tu laterrrr.
***
#3 Atok and Abang Sin
both ada operation. esok, 30th Dec. Hospital Besar Ipoh and PPUKM. ada masalah2 tertentu yang tak dapat dielakkan. harapnya Abang and Atok selamat, mudah-mudahan.
***
#4 31st Dec 2009
satu tarikh penting sebab ; kena topup my hotlink number or else number tu akan tak wujud, wuhuu. and book flight ticket to Medan for next year's family vacation. (setelah sekian lama asyik terperap duduk rumah atas alasan both parents busy). this time, ia am the planner so yeah, i'll be the one yang set the date and where to go. haha! :)
***

Muharram dah menjelang. selamat 1431 H. and now 2009 pula mengikut jejak langkah. welcome 2010.

15.12.09

Siapa Nak Kahwin Jutawan? Ole!


Semua di atas ni memang nak kahwin Jutawan. Cumanya sekarang ni hanya aku, Tong and Elley je berpeluang sbb yang lain ni semua dah tak available. LOL.
RINDU LAAAAA.

bila nak start sem ni? nak main-main. Elley jgn risau, nnt datang blok eh. boleh main sama2 waktu petang.


Denting yang Berbunyi.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

Subway
TS Arcade
DMTH
Doodle Partner
Baskin Robin
Butterfly
:(
this is nothing. it's just i've been thinking too much lately.

14.12.09

Life is All About Discovering New Things :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

Tahniah kepada Msia yang berjaya melangkah ke Final Sukan Sea, wah wah wah. :)) gembira la K. Rajagopal dengan semangat anak-anak buahnya td tu. hehehe. Ketua Pasukan Msia cuteeeeeeeeeeeeeee la weyhh. ha ha!

1. Lepas pergi ceramah KPP 5 jam, 2nd Dec yang lalu, kemudian, Ujian Berkomputer (score : 46 ha ha) pada 4th December, dan akhirnya menamatkan laluan mendapatkan L, iaitu ceramah 3 jam + teori 3 jam, pada hari Rabu lepas, 9th Dec. Kakak kerja kat Mazris dah bagi lesen L tu and Rabu ni, 16th Dec, bermulalah pemanduan bersama cikgu sekolah memandu. wuhuu. okeh cuak. i'm 19 and aku still tak reti drive (tak reti langsunggg). ok, how's that? ha ha.
***
2. Telah berjaya menyiapkan 1 Jeans Bag. wah wah wah, walaupun tak cantik sangat, tp ada effort tu yang penting. haha! and sekarang tgh berusaha siapkan another bag. ini semua kerana nk mahirkan kemahiran menjahit. hehe. malangnya Mesin Jahit Singer kepunyaan Ummi telah rosak petang tadi. ok, jadinya nnt baru sambung. tp syukurnya dah tahu menjahit (sikit-sikit) and i love sewing very much! :) haha!
3. Seronok bila Abang Sin try 1st bag yang aku buat tu. dengan memakainya sebentar untuk tgk sama ada jeans yang dia bagi tu, digunakan sebaiknya atau pun tidak. hehe. sah2lah aku guna utk menjahit (er.. dengan baik?, hehe). haha! seronok juga bila Ummi dengan sportingnya setuju pergi Nagoya Textile kat Tesco Kajang untuk beli kain, ye lah nk try jahit lagi kann. hehe. i chose kain langsir sebab keras dan berpatutan harganya daripada kain cotton cantik2 yang lain. beginner weyh, takkan nk try guna kain mahal2 kot. huhu. :) bertambah seronok bila Abah pon sporting teman pergi kedai nk beli butang dan kapur jahit tu. haha! and Abah kata nk hantar mesin jahit yang rosak tu(yang umurnya lebih 20 tahun, lagi tua from aku) pegi kedai. wuhuu. at least, they care and layan hobi masa cuti aku. yeayy!
***
4. Baru beli buku origami (lagi dan lagi) kat Kinokuniya lepas lepak lebih 4 jam dengan adik-beradik kat situ. ye lah, nk buang masa (dan duit,haish) sementara nk tunggu tgk Ninja Assasin. okeh mmg best cerita tuuu. weeheee! smart gila Rain. haha. Raizo. tidak dilupa kepada pertambahan kuantiti origami paper (yang sedia ada dan dibeli lagi dan lagi), hehe. i love origami, sungguh. now i dun care about my past time (sad past time related to origami) bcs i simply love folding papers so yeah, i'm happy bila apa yang nak dilipat jadi cantikkk. weee. :) buat apa berduka sepi lara bila kita boleh pilih utk happy. hehe!
***
5. Plan nk belajar buat cake mcm my Kak Sesma buat, nk buat cupcakes mcm Digha buat dan sebagainya. TAPI malangnya Ummi tak supportive sikit pasal nk beli bahan itu dan ini dan melakukan sesuatu yang belum pasti. ha ha. hakikatnya Ummi mana pernah nak percaya kalau aku nk buat apa2 berkaitan dapur, memasak, baking dan segalanya. aku pernah ada impian nk buat caramel pudding since form 3 lagi, tapi tak pernah menjadi nyata. ha ha ha. ok, mungkin aku tak ditakdirkan utk memasak. hehe. for the time being mungkin belum tiba masa lagi (kot). hihi.
***
Alhamdulillah banyak benda dapat dipelajari cuti ni. secara formal mahu pun tidak. :)
***
oh ye, cuti ni mmg duduk rumah, sahaja. kalau ikut pergi office Abah or keluar jalan with Ummi or lepak mamak dengan family members tu tak kira berjalan sangat. duduk rumah sambil bergembira menghayati waktu-waktu cuti yang masih ada. :)
rasa nak keluar dengan semua orang, rasa nak date dengan matrix-mates yang dah lama tak jumpa, rasa nak hang out selalu dengan Zulaikha, nk borak-borak dengan jiran-jiran, rasa nk lepak dengan kawan-kawan sekolah rendah; lompatmates esp, nak jumpa Kak Fatim yang tgh cuti now and banyak lagi lah TAPI malangnya belum berkesempatan lagi.
umm walaupun tak/kurang berkesempatan utk keluar sangat (as always lah kan), moga2 nnt i still have the chances to see (or atleast catch up thru fb/hp mungkin) all of them. Allah is the best of all planners, jadi kenapa aku perlu risau? ^_^
rindu dengan ramai orangggg. serious tak tipu. haihh.

4.12.09

Bila Hasrat Menggunung Tinggi ... ;)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

...inilah jadinya. :) i'm going to try buat this kind of bag tonight. :)

we'll see about it. hehe. am i that creative to sew or not. hehs. with the help of Adah because she learns KH kat sekolah and dia still ingat camne nk guna mesin jahit. dengan kepercayaan Ummi bagi guna mesin jahitnya dan dengan pertolongan Abang derma jeans and baju2nya untuk aku try jahit dan buat bag. hehs. i'm more than excited! :)) bak kata Kak N, menjahit tu senang ja, asalkan hg mau buat, hg mesti boleh. *clap clap* Ole! :)
***
anyway, i passed my ujian undang-undang berkomputer. hehe. and due to my headache, aku bertahan buat ujian 19 minit sahaja. that answers why i can't score like my other girls. hehs. but i dont mind. wayyy to go Ezzati. :)
***
oh ya, you can try to make one too, here's the link : http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=173494.0
well, happy trying! :)

Papa Don's Birthdayyy :) :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

Abah! :)






4th December is Abah's Birthday. a special day for us all, definitely. 48th birthday. he's our man, he's our hero.


Abah mmg super cool. favourite 'makan place' dia, biasalah Q Bistro dan kedai makanan Arab kat Cyberjaya iaitu Saba'. setiap kali datang Cheras sah-sah singgah Q Bistro, walaupun aku dah lambat nk masuk pagar asrama dan sebagainya, Q BIstro tetap Q Bistro, rutin sangat. Abah kata dia suka sebab baby lamb masak kari kat situ sedap, tambahan pula kopi O dia sangat ala kampung. haha.
Abah sangat paricular pasal anak-anak perempuan especially pasal kalau kitorang keluar kemana-mana. dia akan pastikan kitorang msg setiap kali bila dah sampai dan dah jumpa kawan di tempat yang ditujui. dia akan pastikan ada orang yang ambil kat KTM if dia busy atau tak sempat ambil. Abah tak pernah datang lambat kalau kita suruh dia ambil kat komuter station sebab dia risaukan keselamatan. jadi, dialah yang paling setia if nk compare dengan Abang and Ummi, sebab dia akan tunggu sebelum train sampai kat station. kalau Ummi and Abang, biar dah sampai lama kat situ, baru datang ambil.

Abah takkan benarkan anak-anak perempuan dia keluar sembarangan. masa sekolah menengah dulu lagi teruk, nk keluar for batch gathering pon tak boleh sebab bagi dia, 'ala kat sekolah nanti boleh jumpa lagi'. aku ikutkan aje. Abah selalu je tanya nak keluar dengan siapa, jadi, aku selalunya akan terangkan aku nak keluar dengan siapa dan tujuan keluar untuk elakkan Abah berat hati nak bagi keluar.

Abah akan mcm nk marah kalau aku kata, "nk jumpa Akmal, ketua darjah sekolah rendah dulu" atau "nak lepak mamak dengan Syahmi, jiran kita tu, anak PakCik Hamzah" atau "nak main bowling dengan Sap, summer break dia dah nk abis". entahlah bagi dia, mcm tak proper pulak kalau aku nk keluar dengan mereka-mereka yang berlainan jantina. jadi, setiap kalinya aku akan ajak peneman-peneman sejantina bersama. tapi ada la sekali dua aku keluar jugak berdua, ala biasalah teenagers umur-umur aku ni, kadang-kadang terlepas fikir jugak. tapi akhirnya aku jugak yang rasa tak sedap. terima kasih Abah atas didikan yang baik sampai aku rasa terkawal untuk keluar dan tak pernah rasa terkongkong.

Abah sangat supportive dengan apa yang aku rasa aku nak buat. tapi ada la jugak benda2 yang dia tak berapa setuju. kadang2 aku selalu suruh Abah yang pilih apa yang dia rasa dia nak aku buat. sebab bagi aku Abah lagi wise untuk tentukan hidup aku. sebab aku rasa dia lagi kenal anak-anak dia. setiap apa yang dia suruh, aku ikutkan aje sebab aku rasa sampai satu tahap nnt; mungkin dalam satu fasa lain, sehingga itulah, Abahlah perancang masa depan aku. :)

Anyway, Abah lah insan yang paling beriya nak suruh aku ambil lesen cuti ni. dah tiba masa katanya. aku ikutkan aje. mungkin dia ada rancangan yang baik utk aku di kemudian hari. aku rasa senang kalau apa yang disuruh dapat aku ikut. dari dulu sampai sekarang, bila dia suruh balik hujung minggu, aku ikutkan aje. insyaAllah aku akan ikut apa yang Abah suruh selagi terdaya.

Abah selalu bagi nasihat secara tak langsung pasal hidup, pasal itu dan ini, semua. dia selalu check phone aku adik-beradik tp dia tak pernah cakap yang dia baca inbox kitorang dll. tp aku tau dia baca sebab nnt akhirnya dia akan suruh Ummi tanya kitorang kalau ada apa-apa yang dia rasa mereka as parents perlu tahu. haha. kadang2 rasa mcm takde privacy tp kalau xde apa2, buat apa cuak bila ayah sendiri baca inbox, ye tak? hehs.

rasa sebak bila type post ni. :') sangat besar pengorbanan Abah. setiap apa yang Abah lakukan, sangat bermakna dalam hidup. mudah-mudahan Abah selalu dirahmati Allah dan sihat sentiasa. kalau dalam Papadom, Afdlin Shauki tu Saadom, jadi boleh panggil PapaDom. Abah nama Saadon, so PapaDon would be nice la kan. hehs :)
apa yang best bagi aku and Wann ialah, everytime birthday Abah, Hotlink bagi kitorang free call, mana taknya sebab number kitorang register under nama Abah.
***
teringat last yr when i have someone to call during this date (ye lah free call kan) and aku sangat ada mood nk call sini sana. haish haish. memories memories. tp this yr, mcm takde mood. huhu. i dun blame anyone but me. yes, i blame myself. simply because i ws giving my heart away. no regret but my heart hurts so much.

1.12.09

you changed my world.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

i am a bad bestfriend i know. my bestfriend AAJ is now having his stpm. and dengan teruknya, aku tak send any good luck card pon to him. seriously rasa sangat kejam.

i've been delaying so much. mula-mula delay hantar bday gift last October, lepas tu now delay hantar good luck card pulak. sigh. apakah? :/

and for the fact that i'm having pms this one whole week, i've been neglecting his phonecalls. 11 missed calls to be exact. oh my. i feel bad.

the only thing i did ialah texted him and asked about his days and his preparations. haa padan muka he didnt reply and i dun expect him to reply pon. but being the coolest guy bestfriend i've ever had,i know he'll be just fine no matter what i did to him. he's very husnuzzon. :')

he's an understanding friend i know tp tak fair gila coz he's always there whenever i feel bad and all. he's quite far in Pahang but i'm grateful for having him around. his words and msgs are so meaningful. may he be blessed.

may he gets his 4a's in stpm.
Amin Ya Rabbal Alamin.

marilah bersama, jalani cinta kita apa adanya.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.



1. I’ve finished watching my all time fav Korean drama, Sassy Girl Chun-hyang. Ni dah sangat banyak kali ulang so yeah, I need to put a full stop to it. Next drama wud be Wedding.


2. Abah and I went to Sekolah Memandu Mazriz Seksyen 8 for driving school registration tengahari td. I’m going for driving school people, believe it or not. Hehs. I dun mind people at my age dah boleh roggeng sini sana naik kereta segala coz I’ll definitely take my own sweet time in learning how to drive, haha.


3. I can’t resist myself from loving crocs. And pls blame Zatul Iffah aka Pahh for giving me the RM30 crocs voucher. :) I need to find someone to accompany me (most probably Abang Sin) to the nearest outlet before end of this year. This time it’s not going to be Malindi (again and again), I swear. Hehs.


4. Pipi terkeluar tudung phenomenon has started. Ok, I ate a lot, like I always do. Tak main petang petang, (kalau kat block, main naik turun tangga pergi bilik orang so kira sihatlah jugak kan) , tidur dengan sangat banyak kuantitinya , ok apa lagi, duduk melepak depan tv sambil buat origami dengan merujuk buku origami sepanjang hari. The truth is aku tak kisah dengan berat badan dan kegemukan tp bila tudung yang selama ni bila letak brooch, tak keluar sangat pipi tu, tp now, sampai rasa lemas bila brooch tudung, mmg mengundang kegusaran jiwa. Waaaaaaaaaaaaaa.


5. Tak tahan tgk handbags yang Kak Tika buat, that answers why I’ve ordered 2 biji. ok, teruknya i knowww. Kononnya satu nk bagi hadiah hari jadi (belated) to someone yang aku mmg lupa nk wish sebab bulan September adalah bulan jiwa kacau yang dasyat bagi diri aku and sampai sekarang aku tak make it to her pon. Ok, I’m a bad friend I know. Tu la nk tebus ni. Ok, kan bagus kalau aku pandai menjahit.


6. Selain tak tau masak, I feel bad for not knowing how to drive, jadi cuti ni aku tekad nk amek lesen so yeah, at least satu benda aku usahakan. Pasal masak aku mls nk ambil port buat masa sekarang. selain itu aku rasa teruk sangat sebab asyik membazir duit beli bag itu ini atas alasan tak tahan tgk diorang pandai jahit dan hasilkan bag yang aku nak dengan sangat kreatif. Jadi aku pon bercadang nk belajar menjahit. Hehe. Ok, Ummi kata nak keluarkan mesin jahit Singer dia hari Jummat nnt. ;) yeay! Abang dah offer baju2 and seluar2 dia yang dia dah tak mau untuk aku gunting dan cantum serta jahit menjadi apa yang aku nak.


7. At least aku tak la rasa teruk sangat. And aku cuba jugak nk tau perkara2 yang selama ni aku malas nk ambil port. Hooray for that. :)


8. Looking forward for more excitements in life. :) semoga aku tak alpa atas kegembiraan hidup yang Allah kurniakan ini.



dalam kegembiraan dan ke-excited-an diri aku sepanjang cuti, aku tak pernah lupa pasal kesulitan yang mungkin sedang dihadapi rakan-rakan baik seperti Elley dengan perihal ibu tercintanya, Budi perihal adiknya Si Irfan. moga2 Allah permudahkan urusan. i love u guys so much, no doubt.