Pages

30.7.10

Singepure.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.


Today marked my 3rd year here in Cheras. Happy 3 years 2nd Intake friends. 3rd year weeeee. :) I am blessed with the people, environment and everything. I am happy being here, seriously.


But deep inside me, there's still a space yang masih boleh bersedih.


Attitude. Mengapalah sebegitu rupa? Huhu


Thanks Ummi for giving me the opportunity pergi bercuti over the weekend. Singepure here i come. Aslm loves Singepure very much, murtad sungguh. Still, i miss you bestie.

28.7.10

Tsamina Waka.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

nak cari good food pon susah, inikan pula nak mengajar, fikir lesson plan and wujudkan langkah-langkah terbaik nak fahamkan budak-budak berkenaan maths. life's not easy but the people that work together with you throughout everything made the journey easier, insyaAllah.

they are my people.

this is Fazliana. my KT, my Tsamina Waka teammate. setelah beberapa lama tak group bersama, i remember the last time was Inclinometer punya benda-benda merepek tu. lol.


this is Ketua Kelas Semester 4. hehe. he's my teammate too. Tsamina Waka! :) cool kan for having your own KK as one of your teammates. seorang classmate yang tidak asing lagi adalah groupmate dari dulu. tak kisahlah dari sem 1 sampai 3 yang main undi-undi tu, secara tak sengaja kebanyakannya we're in the same team.





thanks for being around. i'll try my very best to saling melengkapi apa yang kurang. have i told you guys that i'm blessed for having you two this semester? i really am.

we all know bukan mudah menyusun tangga ke angkasa this sem kan? that's why we need people we're comfortable with. Alhamdulillah.
:)

May Allah ease us!

21.7.10

bcs we're ONE.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

KT sent an email consist of this! :)


Budi bajet Sizuka, KW si Emak Sinyu and KT former Sizuka.

:)

thnks for being the nicest companions for Doralin in class and at block B. oh and everywhere!

i am touched everytime they created such a beautiful Doraemon fairy tale. lol. oh and i'm very very very touched everytime they layan my gedikness esp tadi when i requested a laptop bag as my next birthday present. haha.

"Korang, pls bagi aku hadiah hari jadi satu bag laptop"

oh and guess their replies ; semua meyakinkan dan melayan. haha.

i was kidding obviously but the precious thing ever is that the meaning of friendship we've created after these years. precious gila ok. ada ke strangers nak layan lawak sengal kau and random questions abt anything? tiada kan kan kan, melainkan your own girls.

and we have ANOTHER 2 years and a few months to go to bergedik, pergi bowling, berangan, tengok movie di kala weekdays yang tak sesak langsung, JJ trip, menggila buat rph, bergelak-tawa during classes and lectures, mengamuk, berdiskusi, makan kat kantin tak kira waktu, berjalan kaki ke velo, mendengar ceramah dan banyak lagi aksi-aksi sengal bersama-sama.

sedih kan kan kan?

:(

Xoxo, Dora-Lin.

19.7.10

:)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.




:)

17.7.10

Meet my Knights :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

I went to Wind Orchest last 2 weeks with Mlat and Skemmy Dollie. and Wann, of course. :)


Mlat baru balik from France, kekok membawa kereta namun digagahinya jua. we love you Mlat.
:)


Mlat in action :) Manual oh-kai. haruslah aku, Wann and Skemm kagum terlebih! :)


Salwani @ Wann @ Wanorq. hehe. dah besar and cantik. :)


meet my bestfriend! :) Skemmy Dollie :))


Kajangmate and Bestie :) super cool.


dah tua-tua still share food. cute terlebih :)


Knights 0206! :)


:) Baju pinjam Ummi, tudung pinjam Adah. :))


Hand socks Mlat uber cool seriously. :)


Wann. my handbag, and my fav handphone Lamore. sekarang handphone dah jadi milik Wann. well, at least i know someone yang sangat boleh menjaga phone yang guna Lamore. :)


bestie :)


Jumpa setahun sekali, macam hari raya. iA, after Skemmy grad dan tak busy, nak jumpa selalu :)


batch leaders! :)


Princesses! haha


Kajangmates! :)


till we meet again, Dol. :')


Knights, together through thick and thin, together we fight away our fears for our victory.

friends for eternity, insyaAllah.

i love Mlat for her inspirational stories and perlakuan. i love Skemmy because she never change, even though jarang jumpa, we still have a very strong connection between one another. :) 
i love Knights because we're forever sisters :) esprit de corps! :)


p/s : Zati Halwani, i miss you! i bet Skemm misses you too.
we miss you!

Soon-to-be Permaisuri :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

Facebook message from Auni, one of my favourite girls, forever and always, iA :) Miss you! deactivate fb eh? :(


Buat putri-putri yang belum menjadi permaisuri :)

Putri-putri yang belum berkahwin!

Jagalah pandangan mata. Kerana mata saudari itu adalah kuasa yang dipinjamkan-Nya. Kuasa tarik yang maha kuat. Yang maha tajam. Bisa menembus benteng kekuatan iman sang lelaki. Kuasa tusukan panahan yang maha bisa hingga membuatkan orang tersiksa dan ketagih untuk melihatnya lagi. Andai tidak bisa melihat lagi, ia terus tersiksa, dan merana, dan terus menyimpan cita-cita dan ia susuli dengan usaha hingga bisa dua mata dari lain jantina itu bisa bertentang lagi. Padahal, pada pertentangan itu tidak ada lain kecuali panahan syaitan dan murka Allah saja. Awas. Jagalah pandangan matamu sang putri, demi menjaga kesaliman iman saudaramu seagama tapi berlainan jantina, sang lelaki. Jagalah pandangan matamu, kerana engkau tidak buta. Dan dia yang melihat juga tidak buta. Dan bagaimana sekiranya kamu dijadikan Allah buta? Tidakkah kamu bersyukur dengan ketidakbutaan kamu? Mengapa mahu lagi kamu derhaka pada perintah aturan-Nya?



Buat putri,
Jagalah kemuliaan jiwa dan ragamu. Pada dirimu itu tidak ada lain hanya kemuliaan. Rupa wajah, paras potongan, bentuk ciptaan, dan aurat adalah kemuliaan yang Allah jadikan padamu, untuk menguji orang yang beriman, kamu dan manusia lain. Maka, kemuliaan itu, peliharalah, jagalah, lindungi ia, tutupilah, jangan dedah-dedahkan, kelak terkena kotoran, tercalar oleh sentuhan haram lagi terlarang, kelak diguris orang, kelak disambar, diterkam sang pemandang, pengintai, pemerhati, yang memandang dan menyimpan, cita-cita memiliki dan menguasai.



Duhai putri,
Labuh-labuhkanlah. Jangan singkat-singkatkan. Labuhkanlah hijab (tudung kepala). Jangan singkat-singkatkan. Biar sampai menutupi bentuk-bentuk badanmu. Biar sampai menutupi dadamu, dari depan, dan sisi. Labuhkanlah jilbab (pakaian badan), dan longgar-longgarkanlah. Biar ia melepasi, paras yang menjadi sensitiviti. Janganlah sekadar mengambil nama, asalkan pakai saja. Pakailah kerana tujuannya. Tujuannya untuk menutupi, untuk menghalang dari dipandangi, maka, tutupilah selayaknya, sesempurnanya. Janganlah telah ditutupi semuanya, tapi seperti pembalut nangka, kulitnya tidak nampak, tapi bulat lepernya semua orang tahu, bentuknya! Bentuknya! Jagalah bentuknya, supaya bentuknya pun orang tidak tahu. Supaya bentuknya pun tidak melemparkan kamu, dan melemparkan orang yang memandangnya ke api yang menyala. Bentuk adalah satu kuasa, bentuk adalah amanah Allah padamu supaya dijaga, bentuk adalah satu bentuk ujian kepada kita. Maka, bentukmu, jagalah!



Putri,
Suaramu janganlah berlunak manja, dengan lain jantina. Pada suaramu ada aura, ada aurat, ada kuasa, ada graviti, dan tarikan lunak manja. Apalagi, kalau aurat fizikal sudah terbuka atau tidak sempurna tutupnya, lebih parah dan bahaya. Tetapi, jika aurat fizikal sudah dilitup syumul semuanya, pun suara masih kena dijaga, kerana ia bisa jadi bahaya, apabila dilunak manja, dilemakmaniskan lentukkan lengguknya, ditambah bunga bahasa, yang segar dan wangi pula, lebah mana tidak teruja? Kumbang itu nampaknya bergaya, terbang ke sini sana, riang ria, tapi awas! Kumbang itu berbahaya. Madu diserapnya, dan manusia pun disengatnya. Jagalah suara, jagalah bahasa, dan intonasinya. Kalau pun dia sang kumbang berjaya mengawal kehendaknya, tapi siapa yang bisa menidakkan dosa, apabila ia telah terlaksana, (ie apabila suara telah dibicarakan dengan lemak manja lunak menggoda).



Bukan kerana Tuhan tidak menyayangi, bukan kerana Dia tidak Adil, lalu Dia menetapkan bermacam-macam ketidakbolehan, halangan, larangan, ikatan, kesempitan padamu, sang putri! Bukan! Bukan! Justeru Dia menyayangi saudarilah, dia menyediakan sistem pengurusan diri saudari dengan sedemikian aturan, standard, dan prosedur, yang komprehensif, efektif, supaya saudari selamat, jiwa dan raga (selamat jiwa dari dosa, selamat raga dari bahaya). Putri, apabila keluar dari rumahmu, tahanlah dirimu dengan kesabaran dari berhias. Badanmu itu sendiri sudah satu perhiasan yang sangat cantik, yang bisa menarik manusia, tiada siapa yang bisa menafikannya. Apalagi jika saudari tambahi dengan perhiasan luaran. Bertambahlah tarikan. Sedang Tuhan tidak mengkehendaki saudari dari mentertarikkan orang, supaya jauh dari maksiat dan ketidakselamatan. Maka, tahanlah diri dari berhias! Pada wajah, pada badan dan pada pakaian. Allah itu memang Maha Cantik dan Menyukai kecantikan. Tapi, berpada-padalah dengan kecantikan dan biarlah ia menempati keperluan. Berpakailah sekadar kemas, tidak comot, tapi bukan sampai berlebihan dengan hiasan, wangian, warna-warna ranggi dan garang, memikatkan, sehingga mentertarik setiap mata yang terpandang, atau memandang. Sembunyikanlah dulu perhiasan, biar manusia tidak tahu tapi Tuhan Maha Tahu. Dan bunyi-bunyian, dari mata rantaian, yang mengelilingi dan melingkari tangan-tangan, atau kaki-kakian, locengan dan hentakan dari sepatu, senyapkanlah.



Tuhan Maha Tahu, bahawa engkau tidak bisa mematikan nafsu, kehendak dan ingin yang mahu, menunjukkan bahawa engkau adalah makhluk yang hebat, cantik, dan menarik. Engkau mahukan perhatian, dipandang, dan diberi pujian. Engkau mahu menunjukkan, engkau adalah sebaik-baik perhiasan. Engkau mahu berhias-hiasan, bercantik-cantikan, berwangi-wangian, menarik dan menawan dalam pandangan, kerana itu semua karateristik idaman, karakteristik syurga yang diharap balasan, maka bernikahlah! Ia menghubungkan manusia. Ia mendamaikan jiwa. Ia menukarkan dosa kepada pahala. Ia menghalalkan yang haram. Ia membenarkan yang dilarang. Ia tempat kepuasan. Ia tempat untuk berhias-hiasan, bercantik-cantikan, bersenang-senang seronokan, tempat untuk mempamerkan segala kehebatan, ia adalah hak anda yang telah dihalalkan. Kelak, berhiaslah sehias-hias dan sepuas-puasnya, dalam lingkungan kamar, dan dalam rumah anda, dan peragakanlah, pertontonkanlah kepada si dia yang telah halal pada anda.



Berkahwinlah! Belum mampu? Bercita-cita, bersedia, dan berusahalah! Sedang menunggu masa, bersabarlah dan berpuasa! Sesungguhnya ia benteng. Dan menjaga kehormatan diri, dari noda dan dosa. Jauhi supaya tidak terhampiri, kerana apabila sudah hampir, tidak dapat lagi lari, syaitan telah mengelilingi. Sucikanlah diri. Berdoa dan minta diampuni. Berdoa dan minta dipeliharai, oleh Allah sendiri. Berdoalah, dan minta dipandui. Berdoalah, supaya cepat dan selamat diijabkabuli. Dan berdoalah, supaya bahagia yang menanti.



Berdoalah, kerana Dia Maha Mendengar, dekat dan mengkabulkan.
Berdoalah, dengan takut (dosa-dosa yang lepas) dan harap (diampuni).


:) Thanks Auni :)) rasa disayangi bila diingati begini :) and rasa special of course :))

since dia terlupa source sebenar artikel ni, saya dengan penuh rasa rendah diri berterima kasih dengan penulis asal artikel. a meaningful article. short and precise. jelas dan memahamkan sesama sendiri. sama-sama tambah pengetahuan. iA.

this article is for me and you girls too. for the love of Islam. :) we're forever bonded, Muslim sisters :)

insyaAllah, perubahan can be made sikit-sikit. tapi we must change for the better, sbb langkahan kita semakin ke hadapan. iA. nak jadi baik, Allah permudahkan. kita susulkan dengan istiqomah insyaAllah.

:)

16.7.10

You're Beautiful. :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

i need you the most now. *Doraemon theme song pls*

not exactly need, it's just i feel good when you're around.

:)

It's a different thing, a different feeling.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.


...because we have a total difference :)

you have to do nothing to impress me, i just like the way you are now.



...and i love it that way :))

15.7.10

Promise.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

tadi Zura cakap Tahniah masa salam habis solat kat surau. :'( huhu. mula-mula nak blank dah but i guess i know why she said that to me. thank you for the reminder dear ex-roomie. nice ceramah from ustaz yang super bersemangat. Alhamdulillah diberi kekuatan mendengar sampai ke akhir walaupun penat main tali Puteri Islam. aku tak boleh beza kiri kanan remember? so it's quite difficult for me, huhu. thanks dearest Puteri Islam teammates. :)

:)

Kita perlu dipimpin untuk menjadi lebih baik. thanks dear friends for the pimpinan. silalah memimpin saya ke arah yang lebih baik. pemimpin sendiri? masih belum ditemui. perjalanan ini masih jauh. banyak lagi yang perlu diterokai. dalam perjalanannya, i still have my own sweet time to change myself for the better.

***

i have Aslm in Malaysia tau dulu to listen to my ramblings every time i feel like calling him. now he's far from me,  nun in Aussie sana. :( it has been a week, i miss you bestie :'( rasa sedih bila tau kau jauh. jadi sebakk. :(


What should I do? -Taekyung :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

setelah 5 hari tak berhubung dengan dunia luar, read : tiada credit telefon bimbit, at last kugagahkan jua pergi berlari ke bilik junior and topup dengan segera. then terus call Abah mengadu laptop mcm meghoyan. and Alhamdulillah after dah cubajaya baiki kesilapan teknikal si lappy, berjaya connect to internet. yeay! :)

Abang pergi Singapore esok ada rugby friendly match. moga2 semuanya selamat and tak tercedera. bukannya boleh dilarang sangat, favourite sport kononnya. may Allah bless him. semoga semuanya ok saje. :)

Abah, Ummi and Adah balik Kuala Kangsar esok and Wann pon ikut sebab dia cuti semester. apakah? hish. nampaknya aku ter-left out this time. banyak kerja kena buat :( sobs. plus Sabtu nak jumpa Sizukk kat Hukm sbb dah lama tak jumpa :) sekali dengan Tong insyaAllah. :) tapi malangnya terlupa nak tanya Tong abt this. huhu. and insyaAllah keluar dengan Ziemess and others on Sunday. insyaAllah. so like it or not, i have to siapkan semua kerja. may Allah ease me. :) i'll kirim laksa Kuale for sure! yeayy! :)

to the loyal semester 4 teammates KT and Eysamuden, thanks for being the nicest teammates anyone could asked for, seriously :) marilah terus berusaha.

sumpah ramai yang stress masa kelas seni sbb tangan lenguh. semalam bowling bro! haha. ni hasil kolaj kelas seni aku td :





tapi tak siap lagi. haha. di petang yang indah sambil rehat buat kolaj. nice :) buat kat bilik tak stress sangat kot :))



14.7.10

Hana, Iman and Furqan :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

baru balik dari penggambaran, lol. semata-mata Englishku sayang. kugagahi jua, dan the teammates of course. Adik Huruf siap tanya lagi pada jam 9.00 malam tadi, "Kak Ezz nak pergi mana tu?" HAHA. duduk kat asrama dan pakai macam nak outing adalah pelik pada jam 9malam sbb pagar maktab tutup 11pm. well, itulah penangan pembelajaran English video making yang direquest oleh Ketua Jabatan sendiri. :)










i love the story very much. haha. but i suck in acting. lucky us we have KT. :) haha, everything went well, except for certain parts yang tak tahan nak gelak. haha. what do you expect from us? haruslah gelak. haha. Alhamdulillah everyone in the team duduk dalam, so bolehlah buat kat dalam tak kira masa. we're afraid manalah tau tak sempat  nak siapkan so that explains why bekerja di malam hari. i enjoyed doing this task very much. it's just kekurangan bakat dan kepakaran mengolah kelak tu yang runsing sikit. tapi ape2 hal pon, the experiences gained so far and akan datang, tu yang penting. :)




:)

who says life is easy? haruslah berusaha keras. thanks people for the cooperation. i learnt a lot today esp when everyone in the team came out with brilliant ideas through out the penggambaran. may Allah bless us through and through. :) 

13.7.10

Bukan mudah menyusun tangga ke angkasa. :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.


English video making - still halfway. tinggal nak berlakon and buat reflection, insyaAllah mudah-mudahan sempat. this sem mmg tak boleh tak procastinate buat English nnt jadi macam semester lepas. rasa tak puas. haha. umm, dah la tutorial dan kuliah tak se-fun dulu :( but hey, life must go on, jadinya kena jugak habiskan mana-mana yang perlu. Fazliana and Muzafar, haruslah berlakon tanpa gelak untuk memudahkan keadaan. haha. dah la cerita macam adaptasi pengalaman sendiri. haha! :)

***



Tadi pergi stadium. berjalan kaki. actually it has been a routine for these past few days. :) i'm proud of us. eh eh no, Buddi, KW and KT mmg dah get used untuk berjalan kaki ke mana saja, except for me. i'm proud of myself! haha.

Ada opening ceremony for Asean School Games. it was super fun because :

obviously because i have my favourite girls around. through thick and thin, iA



muka masing-masing nak muka mengantuk je. haha.

because you're there :) you're one of them :))

:)

the kids were all beyond cute.



marching band performances yang cool.




oh yes, last but not least, meet my sengal friends. they're sengal, but they're all very nice :)





participants vs singkirans. lol


a great Tuesday yeayy! :) a trip to velo for lunch haruslah menceriakan hari dengan lebih lagi. met Doraemon, lol. most importantly, i've had a very nice lunch together with the girls tadi. :) Blissfully awesome!

good food senang dicari, cuma perlu berusaha keras sikit. good friends?

thanks for being whenever i need you girls. sorry if i've ever made any of us terasa hati but the truth is, i'm so glad for having supportive girls around, always. you guys are all very nice :) oh thanks for being very considerate when it comes to aktiviti berjalan kaki. haha. xoxo




Viva Espana :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

Congratulations Spain! :) You've made me, SkemmyDol and Doraemon proud of you! Thank you Zura for being the loyal bola partner so far. EURO 2008 and WC 2010 bersama :) Bilik TV Blok Budi menjadi saksi kemenangan Spain for both years :))

oh yes and to the fav girls of mine, thanks for being super cool sbb nak join tengok Final hari tu. aku rasa the three of them semua sokong Ned for some clear reasons, lol. SA, AS, and LP sokong Ned kot. lol.

:) thank you WC. see you in 4 years time. insyaAllah by that time dah boleh tgk in HD kat rumah sendiri. the one to accompany? well, can't tell much now. let Allah decides what's best then. :)

9.7.10

Passion in Sewing, lol.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.




i love sewing because i love trying new things :) i wish to have one of those mini sewing machines one day. cuti hujung sem ni mungkin? yeay. i sew  just for fun, bukan jahit baju kurung or baju melayu like some of my friends did. i'm not that interested to sew baju well for now that is :) they're very good at it. Kak N, my ex-roomie hebat jahit :) jealouss betul. she actually encouraged me to try and i did. haha. i made one jeans bag hari tu. haha. it turned out tak cantik sangat la tapi. haha. well no harm trying.

i hope Ummi akan jumpa mini sewing machine kat HK oh pls. :) because i desperately want to sew :))

anyway, i got emails from Ummi everyday. haha. nak sms mahal, thanks gmail for being very efficient :)