Pages

24.1.11

iP1980. :)

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

seronok sangat bila printer masih berfungsi lepas tak guna dalam lebih kurang 2 bulan jugak lah. sejak-sejak letak tank 2 years ago, setiap kali balik cuti panjang, mmg selalu berharap printer akan berfungsi dengan baik di setiap permulaan semester baru. Alhamdulillah. :) 

rasa seronok yang susah nak describe bila printer berfungsi dengan baik. walaupun kadang-kadang wire ink tu akan tersekat dan siap kena angkat cover printer tu untuk betulkan, hihi, tapi entahlah rasa seronok bila apa yang diprint selamat diprint. setakat kertas tersekat sekali dua tu lumrah lah kan, hehe, tapi serious rasa seronok.

rasa sayang yang amat sangat sebab so far walaupun printer yang ada ni takde scanner, sedih jugak sebab kadang-kadang rasa nak scan tu menebal, hehe, lagi satu sangat impress dengan kebolehan printer yang boleh photostat macam kat rumah punya, haha tapi bila ink colour tak buat banyak masalah, rasa takpe sangat printer ni tak 7-in-1. ada printer brothers mcm tu, canon pun ada rasanya yang mmg semua boleh, segala faks semua dijamin boleh. hehe. printer hitam ni dah jadi favoutire item esp masa sem I and II, zaman-zaman baru masuk degree and banyak sangat benda kena print, sangat berjasa, sangat-sangat. :)

rasa lagi seronok bila printer ni hanya difahami tuan dia seorang je. haha. kadang-kadang ada masalah, tapi setakat ni mmg aku sedikit berjaya bertindak sebagai tuan merangkap tukang baiki. hehe. printer sape-sape pon mmg boleh dan berjaya di-operate oleh tuan dia sendiri je kan. hehe. rasa special sangat kan bila macam tu? hihi.

err, walaupun kadang-kadang terbunyi kuat sampai segan kat roommate sendiri, haha sbb wire tersangkut and ada banyak kali jugak lah kena pegang dengan tangan sendiri. hoho. nasib baik roomie sekarang jenis yang tidur awal sikit jadinya takde lah dia terkejut bila dengar printer ni mengaum. tapi masa Kak N dulu, printer ni selalu jadi bahan lawak, ish segan betuls. haha. 

thank you atas segala khidmat bakti. thank you Allah atas segala kemudahan dan rezeki yang Kau beri selama ini.

kadang-kadang kisah kecil di sebalik printer pun boleh membuatkan kita sedar betapa berlimpah-ruahnya rezeki Allah kepada hamba-hambaNya. Alhamdulillah.

YS.



:) do i need reasons to like this tv show?

love doesn't need reasons, hihi.

Of Iti and 29th Horay!

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

the best thing about being a senior is that ; kalau tak kenal or tak boleh nak recall nama juniors, boleh terus panggil ADIK without hesitation. hehehe.

err yang tak bestnya bila junior tu sebenarnya sama umur tapi dia merelakan diri dipanggil adik. lepas dah panggil aku kakak for 2 years, baru perasan we're in the same age. end up dia pun dengan rela hati "takpelah dah biasa panggil akak, saya teruskan je lah panggil akak."

lol. and kat sini nama mmg dah jadi banyak sangat. budak batch standardlah panggil nama sama ada ezadd atau zati, hihi sometimes ti is still very much acceptable tapi bila kakak-kakak HEP tu start panggil TATI, it's quite peliks tapi i'm fine with that, haha.

tapi yang paling tak tahannya ialah panggilan KAK ITI dari anak Kak Ton, haha! KAK IS pon agak mcm weird dah kan, inikan pula KAK ITI. hihi.

no matter what it is, despite of the busy schedule lately, we're enjoying life to the max. and i'm contented with what i have in life so far, Alhamdulillah.

p/s I : Onnnnn Auniiii, i'm so happy for you. looking forward the good news! :) Alhamdulillah Alhamdulillah.

p/s II : Looking forward for 29th only Allah knows why, hihi

22.1.11

Congratulations Alhamdulillah Syukur.


smile and the world smiles with you :)

Alhamdulillah atas kejayaan dua orang sahabat yang berjuang Rabu lalu, Alhamdulillah. syukur!

Long Weekend.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

Hari jumaat dan sabtu yang panjang setakat ni. bila kiraan ahli rumah sukan tak tally, Alhamdulillah semua rumah dah mendaftar jadinya kiraan akan based on pendaftaran ahli rumah sukan. semua dah settle, cuma nak type semula as official list, tu je yang masih belum sempat buat. akan start buat and habiskan semua malam ni lah kot. cabaran sangat-sangat sebab ada kemasukan pelajar baru yang sangat last minute but what can we do kan? kena usaha keras sikit la untuk pengiraan semula and all. just go with the flow. yang penting usaha untuk selesaikan tu perlu berterusan.

my first weekend in cheras untuk tahun 2011, rasa sangat panjang mungkin sbb banyak sangat benda jadi and banyak jugak benda kena ambil tahu. baju pegawai untuk larian mesra dengan kata lainnya baju untuk batch sendiri yang organize event ni malangnya berwarna lain. hantar order colour lain, sekali bila dapat, jadi colour lain. ada lah tu hikmah yang tersembunyi. mungkin nampak lebih bergaya kot. hehe. positif positif.

and baju rumah sukan junior tak cukup beberapa pasang. memang rasa buntu sangat tapi Alhamdulillah tiba-tiba ada idea untuk pinjamkan baju yang mana tak cukup, kiranya pinjam dari batch sendiri yang jadi pegawai. supaya semua orang boleh pakai baju rumah sukan hari khamis ni. baru nampak meriah, inshaAllah. baju yang tak cukup akan dapat sedikit lambat. rasa nak mengamuk jugak bila tak cukup macam ni kan tapi takpe, Allah nak uji macamana kita handle la tu. kalau nak frust/kecewa and nak mengamuk memang boleh sangat tapi ada tak faedah? so selesaikanlah ikut apa yang termampu.

ada lagi cerita lain tapi rasanya refleksi untuk apa yang jadi tu lagi sesuai diceritakan kemudian.

Ya Allah, kuatkanlah semangat kami semua dan moga-moga apa yang dirancang akan dipermudahkan jalannya. Amin

Fighting! *kalau kat siaran tv MBC Korea sekarang tgh tayang WGM YongSeo! rindu Streamyx rumah, nak tgk streaming live! :/ hihi.

21.1.11

Friday Random Ramblings.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

i miss Youtube and decent internet connection.

Ini Sejarah Kita.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

i am reading Modul ISK given by one of my friends. it's nice and it feels good to know and understand the history. mmg rasa kerdil sangat and mmg sangat banyak benda kena tahu and at least fahaman tu kena ada. takpe, sikit-sikit.

moga boleh melangkah ke satu lagi level (bak kata Mlat) inshaAllah. sama-sama usaha. nnt sampai masa inshaAllah boleh share.

:) Kadang-kadang, Allah hantar rakan-rakan untuk sentiasa ingatkan diri dari terus alpa dan terleka, Alhamdulillah. tak kiralah dalam apa jua bentuk sekali pun, thanks to technology, orang yang jauh dapat dihubungi dan berkongsi kisah. 

berkatilah setiap apa yang kami lakukan Ya Allah. mudahkanlah jalan kami.

Not Just Another Negotiation.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

rasa kesian kat Miss N sbb i personally feel that we've been tak bersungguh langsung during her class this whole 3 weeks. :/ or was it me the only one yang rasa mcm tu and mmg tak bersungguh langsung? banyak main je. and rasa tak fokus. rasa betul-betul tak fokus. no worries, this time the reason behind ke-tidak fokus-an bukanlah atas dasar isu-isu childish yang macam dulu tu, memang tak ah, this time, i've been very busy asking for names, handling the whole list of juniors and all. we're all very busy. kerja nampak senang / mudah, tapi hihi for orang tak pakar like me, it's a bit harder compared from my previous responsibilities, so far ok Alhamdulillah cuma sedikit frustating kalau ada yang tak tally and so on. pelan-pelan kayuh iA, but yeah back to the story, we'll try harder next time during Miss N punya class. iA

i so have to get on track. we all should. March isn't that far kan. cuaks. my partner is Ana nanti, it seems that her group is preparing quite well so far Alhamdulillah, (motivation/source of inspiration for me and the rest) and knowing her, kekemasan gaya mutu keunggulan ;) kesungguhan come come come to Momma tooo! lol

Oh Allah, ease us, guide us and give us strength. Amin


20.1.11

Love.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

helllo people. meet Iffah's niece, Madeehah Hasanah! 

baby yang sangat baik, cute and tak takut dekat strangers langsung. ish gerammmmm sbb comel! dah la pandai main sendiri.

looking forward for more lepak-lepak kat rumah Boe before dia balik Adelaide. :)

Polaroid session II inshaAllah, and next time i'll bring more films, untuk tangkap gambar bibik rock sekali. :)

<3

I Choose This Way.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

it feels quite ok to have 4-hour class during this public holiday, lol. no matter how much i hate to wake up early in the morning and all, class during holidays is fine. but i don't like it when i met someone in the past during this specific day, it feels not good at all. i was shaking all the way through and it doesn't feel nice at all, seriously. that's why i prefer not to have any conversation as it will drag me to the past. yeah, thinking abt things that i need to forget. i will start to have such  flashbacks in mind and all. i've had enough so far and i guess this shouldn't have to start all over again.

bcs what past is past. i'm contented with what i have so far. and hell yeah, i'm glad it has ended long time ago. shine on! :)

to move on or long for yesterday is a choice after all, you'll choose what's best for yourself, right?
In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

so many things happened in january. and i hope i'll have some time to write it down here in this blog. memories memories, it should be recorded and i find that by writing, we'll make things unforgettable.

reminder for today ; treat people as what you what to be treated! :) be nice!

19.1.11

Hope.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.


Ya Allah, Kau permudahkanlah perjalanan dua orang rakan kami yang akan berjuang sebentar lagi. 
Moga mereka tenang dalam berjuang, setenang perjuangan mereka menegakkan agama selama ini. Amin

gambar ehsan OSM fb page.

18.1.11

:)


taken from here.

they're cute just the way they are like seriously. i love them for their unique relationship. haha. 

their bookstore date impressed me the most! reading is for awesome people, the more you read, the maturer you'd be! :)


Hikmah.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

walaupun baru 2 minggu setengah start semester baru, memang dah rasa dah sangat lama. mungkin sebab banyak kerja dan events yang berlaku sepanjang tempoh ni. tak sempat nak menjalinkan silaturrahim dengan adik-adik blok and sampai tadi Adik Huruf cakap "rasa dah lama tak sembang dengan Kak Is". lol. part Kak Is tu satu hal dah kan sbb over cute, haha and yes, i'm touched. i used to berborak dan bercerita pengalaman dengan adik-adik depan bilik ni, siap pernah pergi velo sama-sama lagi auwww sweet kan i know, hihi. nampak sangat kalau busy, akan ada benda punya lah yang ter-left out, inshaallah akan make it up someday, inshaAllah. 

sepanjang masuk semester ni, dah 2 kali terlepas birthday rakan-rakan seperjuangan yang extra sengal, Sap and Fido. Fido punya birthday tak sempat nak wish sebab masa hari jadi dia tu terlupa yang nama dia Ahmad Firdaus sbb dok asyik fikir nama dia Fido so cam ignore je lah birthday reminder tu, lol. sampai now merajuk, and nanti kena belanja nasi paprik velo, haha. guys are cool that way huh. lol. kata nak belanja paprik je terus ok, haha. Sap's bday bukan sebab terlupa ke apa tapi sbb internet teruks sampai takleh nak berhubung langsung di alam maya. sah-sahlah dua orang ni kena di-treat dengan nasi paprik velo nanti, haish. haha.

tapi the bright side of it, Fido takdelah rasa aku pilih kasih sbb terlupa wish bday dia sorang. kiranya bila dah terlupa satu, terus lah lupa dua orang punya sekali. hehe. combo. walaupun tak wish on time, ishaAllah ada doa buat kalian sbb selalu menyenangkan hati kita sesama rakan sepanjang berkawan :)

semalam masa order teh o ais, aku and Budd order air teh o ais gelas buah yang bukan tangki air tu, sekadar besar air buah saiz biasa. tapi bila order sampai, dia buat Budd punya je besar, aku dapat yang kecil. mula-mula rasa macam ish abang kedai zaki ni mcm nak pilih kasih pulak kan, tapi kat sinilah fikiran positif mainkan peranan, sbb dalam setiap apa yang jadi mesti ada hikmah yang tersirat. dengan kata lainnya sebenarnya masa tu nak habiskan satu gelas kecik tu pun susah, imagine kalau abang tu hantar order yang betul, mmg perut kembongs habish.

banyak perkara yang dah jadi sepanjang masuk new sem ni, dan kebanyakannya membawa aku untuk lebih berfikir.

16.1.11

Positif.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

benda yang dapat mengawal semua jenis keadaan adalah dengan sentiasa berfikiran positif. sentiasa positif atas apa yang berlaku, sentiasa anggap cabaran sebagai batu loncatan untuk dapat banyak pengalaman. semua ni akan jadi benda yang best kalau kita niatkan setiap titik-peluh kita untuk mencari keredhaan Allah. 

kadang-kadang rasa terbeban dengan tanggungjawab, cabaran, dan banyak lagi perkara yang menuntut komitmen yang tinggi. kadang-kadang kita macam dah tak sempat nak fikir pasal benda-benda yang kita selalu fikir. on the bright side of it, Allah beri kita lebih banyak ruang untuk melihat sesuatu perkara. mungkin perkara yang kita dah lupakan tu sememangnya perkara yang patut kita lupakan dari dulu.

kadangkala rasa banyak sangat komitmen yang mungkin kita saja yang rasa bebannya, namun secara positifnya, fikirkan yang sebenarnya ada lagi insan-insan lain yang memikul lebih banyak tanggungjawab. kalau mereka boleh, mengapa kita mahu mengeluh? dan kalau dalam berkomitmen, pastinya setiap satu memerlukan idea, dalam nak dapat idea mesti kita kena berfikir kan? bukankah otak yang tak mati adalah otak yang selalu berfikir.

positif positif. niat sebelum memulakan apa jua pekerjaan itu yang utama.

kerana Allah lebih mengetahui setiap sesuatu. :)

moga Allah mudahkan setiap urusanku, keluargaku dan rakan-rakan tersayang. 

4.1.11

Isnin.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

bukanlah satu berita yang menggembirakan apabila ada sahabat-sahabat seperjuangan yang belajar, menelaah, mengulangkaji bersama namun berlainan pula di akhirnya. :'(

sedih dan sebak bukan kerana tidak bersyukur dengan apa yang diperoleh, lebih dari bersyukur, Alhamdulillah, namun bayangkan apabila jalan yang dilalui bersama-sama teman-teman seperjuangan diawalnya, berlainan destinasinya apabila hampir di penghujung. matlamat akhir yang tidak kesampaian :(

Allah menduga seseorang itu kerana mereka mampu. Allah tidak akan uji hamba-Nya melebihi apa yang boleh ditanggung mereka.

Ya Allah, Kau permudahkan jalan mereka, berikan mereka kekuatan dan ketabahan, tenangkan hati mereka dan permudahkanlah segala urusan mereka serta berikanlah mereka kekuatan yang berpanjangan untuk menempuhi apa sahaja dugaan yang mendatang.

Kau berkatilah hidup kami semua Ya Allah. Kau lebih mengetahui akan segala sesuatu.

peluang kedua yang inshaAllah menjanjikan pelangi selepas hujan mudah-mudahan. Ya Allah, kau permudahkanlah segala sesuatu. Amin.

2.1.11

YT.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

semua orang dah balik cheras, aku masih gigih kemas barang kat rumah bermula jam 11 pagi tadi. haha, orang lain berkemas-kemas, menyiapkan diri segala, aku masih di sini.

agaknya sebab lama sangat duduk rumah kot. rasa macam tak nak balik, bukan malas tapi rasa nak duduk rumah lagi dan lagi.

nak tgk kbs world -dream team dan semua benda menarik yang ada lah kesimpulannya! :/

dah la borang asrama hilang, niceee. not exactly hilang tapi setakat sekarang setelah cari, masih tak jumpa. jadi apakah? hilang la tu.

ok cheras, jumpa 3.30 nnt.

i'll miss youtubeeeee, definitelyy.

Of Gementar dan Permulaan Semester Baru.

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

kadang-kadang apa yang kita rasa tak semestinya dapat kita salurkan dengan mesej yang betul.

kadang-kadang sekecil-kecil perubahan yang kita nak buat, tak boleh nak diolah dengan kata-kata.

biarlah hati dan perbuatan yang mengelola, mereka lebih mengetahui.

apa yang penting adalah kita tahu kewajipan kita, berusaha menjadi lebih baik, berusaha tambah ilmu pengetahuan, berbuat baik sesama insan, beringat-ingat ke arah kebaikan dan sentiasa merendah diri serta bersyukur dengan setiap apa yang diperoleh.

dan terima takdir yang telah tersurat buat kita.

sangat nervous nak meneruskan semester baru.
tanggungjawab yang perlu dipikul dan cabaran yang perlu ditangani.
Ya Allah, kuatkanlah hatiku dan rakan-rakanku. 

Musseyh's phonecall made my day, Alhamdulillah.

1.1.11

1.1.11

In The Name Of Allah, The Most Gracious, Most Merciful.

rasa berdebar pulak sebab esok kena berangkat pulang ke Cheras. rasa mcm dah attached dengan environment rumah yang best, internet connection yang seronok, adik-beradik yang cool sebab finally we girls have one common interest ; korea laaaa. hihi. rasa tak nak balik ni adakah sebab bangi mmg best? ahh rasa tak seronok pulak nak balik sbb lama dah kot duduk rumah, huhu.

tapi bila fikir positif sikit, rasa macam ok sbb i get to meet the girls after so long, horayyy. errr, tapi bila fikir kena angkut barang naik B-1-03 and from store ke bilik pula, argh, sedikit stress.

and tadi dah keluar dengan Zulaikha, eventhough now dah tak 'gang', i'm still an sms away! :) lepas dah keluar lepak mamak for 2 sessions within 4 hours, rasa macam balik maktab itu satu realiti sbb she's going back to melaka esok jugaks. 

tapi after this, she's no longer my jiran. kenapa la kena pindah johor, oh nooo. nasib baik teknologi canggih and ticket pergi melaka pon murah, so i guess if ada rezeki nnt boleh lah aku turun melaka bila-bila chewahh.

oh nooo, nak tak nak, esok kena balikk jugak. pesanan biasa kepada Cheras, treat me well! :)

Oh Allah, make ease for me and my friends. Amin. more positive charges this year, inshaAllah.

Happy New Year 2011.
malas dah nak bertragedi lagi this year, inshaAllah.